15 INSTITUŢII CULTURALE VIZITATE ÎN BELARUS

Timp de două  zile – prof.dr. Dorel Cosma în dubla sa calitate de preşedinte I.G.F. şi director al Centrului Cultural Municipal împreună cu secretarul general I.G.F Rosen Bogdanov au vizitat 15 insituţii culturale  din Republica Belarus – Regiunea Moghilev, întâlnire ce a avut ca scop afilierea Republicii Belarus la I.G.F. şi extinderea relaţiilor culturale în această zonă bogată în tradiţii culturale.

Invitaţia s-a desfăşurat prin amabilitatea d-lui director Oleg Fedorovici care s-a ocupat îndeaproape de întregul program. Vizita a debutat cu o discuţie oficială cu viceguvernatorul Regiunii Moghilev  şi cu autorităţile culturale din regiune. S-au vizitat Şcoli de artă, Biblioteci, Muzee, Galerii de artă, Case de cultură din Moghilev, Şclov şi Alexandria. Deosebit de interesantă a fost întâlnirea directă cu folclorul autentic atât din Moghilev, Şclov cât mai ales cu  celebrele “ Babuşca” din Alexandria.

Concertul “ Şlagăre de aur” la care s-a participat a oferit prilejul unor întâlniri cu mari artişti ai lumii printre care nu putem să  nu amintim renumitul şi prestigiosul grup Boney M. Discuţia purtată cu ministrul Culturii din Belarus a relevat interesul pentru colaborarea şi extinderea relaţiilor culturale dintre Republica Belarus şi I.G.F.

Vizita în Belarus s-a concretizat cu o serie de schimburi culturale– prima acţiune comună urmând a avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Bistriţa –România, când scriitori din România, Bulgaria, Belarus, Franţa, Serbia şi Israel vor participa la întâlnirea internaţională de teatru şi literatură “ Liviu Rebreanu”.

Anul 2014 va marca prezenţa Belarusului pe scenele din cadrul Caravanei I.G.F. şi desigur pe scenele marilor festivaluri din România, Bulgaria, Italia, Franţa etc. Spunem de pe acum "Bun venit Belarus în Familia I.G.F.!"