”POPASUL ȚAPINARILOR” REÎNVIE DUPĂ 25 DE ANI

La iniţiativa Asociaţiei Folclorice „Ţapinarii” din Susenii Bârgăului, coordonată de maestrul coregraf Florin Flămând, după 25 de ani, manifestarea folclorică „Popasul Ţapinarilor” revine în atenţia bârgăuanilor.
Duminică, de la ora 12:30, la Prundu Bârgăului se va realiza un târg meşteşugăresc cu produse atât de pe Valea Bârgăului, cât şi din judeţ, un concurs al tăietorilor de lemne, petrecerea încheindu-se cu un joc tradiţional. Participă ansamblurile folclorice „Cununa de pe Someş” – a Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc” din Bistrița, „Balada” - Bistriţa, „Izvoarele Bârgăului” – Tiha Bârgăului, „Colibiţa” – Bistriţa Bârgăului „Flori bârgăuane” – Josenii Bârgului, „Plaiurile Bârgăului” – Prundu Bârgăului. Dintre soliştii vocali prezenţi la eveniment îi amintim pe Petre Petruse, Mărioara Sighiartău, Andreea Pavelean, Florina Bălan, Bianca Bertel, Cristina Belei, Maria Moldovan Gavri, Larisa Bozbici, Alexandru Motogna, Alina Ceuca şi Paul Ban.
Popasul Ţapinarilor este o manifestare în care sunt sărbătoriţi cei care lucrează în pădure, care în trecut foloseau ţapinele pentru aducerea lemnelor la vale din munte. Reamintim faptul că, pe Valea Bârgăului este şi un dans al ţapinarilor, unic în peisajul coregrafic românesc. Chiar dacă tehnologia a făcut să nu se mai lucreze cu ţapinele, evenimentul ne reaminteşte de munca pe care altădată o depuneau străbunii noştri.

SURSA: Răsunetul.ro