„Arta metalului”, din colecţia personală a bistriţeanului Florin Coşoiu spre încântarea tuturor

În galeria de artă de la ,,Casa cu Lei” a fost inaugurată joi, la ora 13.00, expoziţia „Arta metalului”, un tezaur de vase de metal, medalii, sfeşnice, sculptură mică etc., obiectele aparţinând colecţiei personale a bistriţeanului Florin Coşoiu. Au fost invitaţi să vorbească despre expoziţie directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, dr. Corneliu Gaiu de la Muzeul Judeţean şi profesorul Vasile Duda de la Liceul de Artă ,,Corneliu Baba”.
Prof.dr. Dorel Cosma şi-a exprimat satisfacţia pentru prezenţa colecţionarului Florin Coşoiu în programul expoziţional al galeriei de la „Casa cu Lei”, anterioare prezenţe fiind expoziţiile cu fotografii-peisaj egiptene şi cu fotografii şi artefacte din America de Sud. Cât despre exponatele de pe simeze, Dorel Cosma a spus că orice muzeu ar fi bucuros să posede piesele expuse. O parte dintre obiecte au făcut parte din inventarele imperial austriac, regal olandez, belgian şi altele.
În continuare, dr. Gaiu a făcut un „rapel” la locul pe care l-a reprezentat metalul în dezvoltarea civilizaţiei umane, de la confecţionarea vaselor, la prima medalie, din 480 î.H., pentru eroii de la Maraton. S-au făcut referiri la arta gravării, amintindu-i pe Durer şi maeştrii gravurii din Renaştere. În continuare, profesorul Vasile Duda a oferit o perspectivă a obiectelor din unghiul utilităţii, urmărind relaţia util-estetic a artefactelor, până la design. După cantitatea de artefacte de metal, s-a judecat nivelul oricărei civilizaţii din afara Imperiului Roman, a spus profesorul Duda, şi dacii erau cei mai vestiţi la acea vreme.
În alocuţiunea sa, Florin Coşoiu i-a invitat pe bistriţeni să vadă expoziţia şi să se bucure de formele metalice, de asemenea, a mulţumit unui prieten care îi aduce din peregrinările sale europene câte o medalie pentru colecţie. De reţinut excelenta scenarizare a expoziţiei, realizată de artistul Lucian Dobârtă şi colegii săi de la Centrul Cultural Municipal ,,George Coşbuc”. 

 

                                                                                               Victor Știr