ZURALIA ȘI ROMAFEST AU ”INCENDIAT” ETNIA PE PIETONALUL LIVIU REBREANU!

Inapoi la stiri

ZURALIA ȘI ROMAFEST AU ”INCENDIAT” ETNIA PE PIETONALUL LIVIU REBREANU!

Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti, ediţia 2014, a început joi, la ora 17:00, pe Pietonalul ”Liviu Rebreanu” cu un cald discurs al primarului Bistriţei, ing.Ovidiu Teodor Creţu, care a avut cuvinte de apreciere pentru aspecte ale culturii ţigăneşti multiseculare, cu un rol specific în simfonia multiculturală a zonei noastre, unde trăiesc români, maghiari şi saşi. Primarul Ovidiu Creţu a amintit celor prezenţi că administraţia pe care o conduce a făcut eforturi pentru a asigura condiţii de viaţă şi instrucţie cât mai bune cu putinţă în condiţiile date, şi i-a îndemnat să înveţe carte, să se civilizeze cu alte cuvinte, pentru a-şi putea valorifica posibilităţile native. Pe scena de pe Pietonal au mai urcat, alături de primarul Bistriţei Teodor Ovidiu Creţu, și deputatul Daniel Suciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Pugna şi viceprimarul George Avram, în semn preţuire şi evidentă solidaritate cu concitadinii noştri rromi.

Programul cultural propriu-zis al Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti a fost organizat de Centrul Cultural Municpal „George Coşbuc”, director, Prof.Dr. Dorel Cosma, şi prezentat de Doamna Cornelia Apostol,care a „dezlegat” valurile de ritm şi culoare ce au inundat scena de pe Pietonal. Au făcut spectacol Fanfara ”Zece Prăjini” (Iaşi), Relu & The Zuralia Orchestra (Bucureşti) şi ansamblurile Romafest (Tg. Mureş), ”Asul de treflă” (Bistriţa), ”D-Fantasy” (al Centrului Cultural Municipal), Lo Romengo Ilyi (Sâncraiu de Mureş), Pasztortuz (Băţanii Mari, Covasna).

O prestaţie cu totul remarcabilă au avut-o artiştii veritabili de la formaţia „Zuralia” Bucureşti care au arătat o anvergură balcanică-europeană, dansând, cântând vocal şi instrumental cu dezinvoltura care aminteşte de „regiile” spectacolelor de profil ale trupelor bune din această zonă a continentului.