”FIII LACRIMILOR TALE”

Inapoi la stiri

”FIII LACRIMILOR TALE”


 

În prejma zilei de 15 August - când creștinii ortodocși prăznuiesc „Adormirea Maicii Domnului”, joi - 13 august 2020 de la ora 18 - la biserica „Coroana” din Piața Unirii din Bistrița, a avut loc un eveniment religios-cultural de mare valoare pentru enoriașii bistrițeni și anume - Slujba Religioasă a Paraclisului, susținută de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de diaconul Claudiu Grama și un sobor de preoți bistrițeni, în frunte cu Protopopul Ortodox al Bistriței, preotul Alexandru Vidican, preotul profesor Nicolae Feier, preotul Vasile Beni și preotul Emanuel Vidican în care s-a binecuvîntat această adunare și s-a cerut ajutor lui Dumnezeu, lui Isus și Sfintei Fecioare Maria, pentru învingerea pandemiei planetare, a reîntoarcerii planetei afectate de criza sanitară și a revenirii la viața normală creștinească! La slujba din curtea bisericii și din Piața Unirii au participat sute de creștini ortodocși bistrițeni. În slujbă s-a cerut de înaltele fețe bisericești, mila și îndurarea lui Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor omenești! Protecția a fost oferită de către Poliție și Jandarmerie, într-un mod pașnic și respectuos, civilizat.

Slujba a început cu rugăciunea cea mai populară din lume: „Tatăl Nostru”, rostită în cor de către credincioșii prezenți și s-a încheiat cu aceeași rugăciune.

Un eveniment important s-a desfășurat și anume atribuirea celei mai înalte distincții bisericești a Mitropoliei de către ÎPS, Andrei - scriitorului și prof. doctor, manager al Palatului Culturii din Bistrița lui Dorel Cosma - președinte al Organizației Mondiale de folclor IGF, membru al Academiei române australiene, bistrițeanul care a fost primit și a dat mâna cu Papa Francisc la Vatican, cetățean de onoare al Bistriței și al localității San Giovanni Rotondo - Itlalia, posesor al numeroase premii naționale și internaționale, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania și USPR, autor a numeroase volume de poezie apărute la edituri prestigioase, în țară și străinătate, premiate spre exemplu în Bulgaria și premiul Opera Omnia pentru întreaga operă de către filiala Sibiu a USR -  a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție religioasă de la ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuț.

 Slujba Paraclisului în curtea Protopopiatului Ortodox a fost susținută de către ÎPS Mitropolit.

Vizibil emoționat, Prof. dr. Dorel Cosma, a mulțumit lui ÎPS Mitropolitului Andrei, autorităților prezente, soborului de preoți precum și enoriașilor bistrițeni, pe care el cu această distincție îi reprezintă.

Evenimentul religios-cultural „Fiii lacrimilor tale” a fost organizat de către Palatul Culturii Bistrița și de Protopopiatul Ortodox din Bistrița.

Seara binecuvîntată s-a încheiat cu un recital extraordinar de pricesne, susținut de cunoscuta artistă Paula Seling, reprezentantă în urmă cu cățiva ani a României la concursul Eurovizion.

Împreună cu înaltele fețe bisericești și enoriașii bistrițeni, spunem și noi un „Doamne ajută!” și „Nihil sine Deo!”

Al. C. Miloș