REGAL MUZICAL LA MARŢEA GÂNDIRII CREŞTINE

Inapoi la stiri

REGAL MUZICAL LA MARŢEA GÂNDIRII CREŞTINE

Serile duhovniceşti din postul Crăciunului 2013, Marţea Gândirii Creştine, au ajuns la final marţi, 17 decembrie, la biserica numită generic „La Coroana din Bistriţa”, prin conferinţa părintelui Calinic de la Nicula, cu tema: „Familia în aşteptarea Crăciunului”.
Evenimentul a fost o poartă deschisă spre sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos prin îmbinarea dialogului, a meditaţiei şi a colindatului. Meditaţia a aparţinut părintelui Calinic, dialogul – credincioşilor cu duhovnicul (care au umplut biserica), iar colindatul a revenit grupului de colindători de la Sigmir, violonistului Florin Vlad şi elevelor de la Şcoala Generală din Budacu de Jos.
Părintele Calinic a făcut un portret practic al familiei creştine, în care soţii se dăruiesc unul altuia, în care cuplul este deschis spre procreere, în care viciile sunt înlăturate, în care munca şi rugăciunea comună se împletesc, în care proiectul comun al familiei este fericirea creştină, în care împărtăşirea cu sfintele taine sunt acţiune comună, în care familia este icoana Sfintei Treimi.
Numai o astfel de deschidere, de opţiune fundamentală poate aduce fericirea în familie. O familie compusă din tată, mamă şi copii, unde comunicarea, iertarea, postul şi abandonarea orgoliului tronează.
Dincolo de modelul creştin, critica oratorului de la Nicula s-a îndreptat asupra moravurilor slabe ale societăţii româneşti: desfrâul, beţia, drogurile, avortul, lenea şi alte păcate care fac din societatea românească să fie în decadenţă.
Intervenţia violonistului Florin Vlad acompaniat la orgă a fost un moment original în desfăşurarea întâlnirilor duhovniceşti. Piesele de Crăciun şi de muzică clasică din arcuşul solistului au constituit un adevărat regal muzical.
Elevele de la Budacu de Jos (Delia Bachis, Mirela Moldovan şi Maria Pop) au impresionat auditoriul prin tinereţea vocilor şi interpretarea unor colinde necunoscute publicului larg.
Cu această seară deosebită, Marţea Gândirii Creştine îşi ia rămas bun de la anul 2013, iar următoarea întâlnire va fi în postul Paştilor din 2014.
 
Prof. FLORIN I. BOJOR