ELENA M. CÎMPAN ŞI "ALLTAG-UL" EI !

Inapoi la stiri

ELENA M. CÎMPAN ŞI

A apărut o nouă carte scrisă de Elena M. Cîmpan, de data aceasta la o editură nou înfiinţată, "Nosa nostra", după numele vechi al cetăţii Bistriţa.
Cartea se numeşte "Alltag sau toată ziua bună-ziua" (100 de pagini) şi cuprinde texte postate pe "facebook" în aprilie-mai, anul acesta. Primul cuvânt din titlu înseamnă în limba germană "cotidian, zi de zi". Sunt gânduri de vibraţie lirică, în stilul consacrat al Elenei M. Cîmpan, sensibile şi adevărate, frumos îmbrăcate într-o expresie rafinată. Dedicaţia "degustătorului de cuvinte" presupune că la capătul celălalt al mesajului se află un receptor preferat (dacă acesta există sau nu, nu vom şti niciodată), care se poate găsi în fiecare dintre noi, aşteptând cu sufletul la gură o nouă porţie de literatură.
Într-o frumoasă ediţie de "poche", "Alltag" îşi depăşeşte condiţia de "online" şi devine carte în adevăratul sens al cuvântului, una însoţitoare la buzunarul de la inimă: "La ţărmul ferestrei/ Pe ţărmul cu stele/ Bat valuri de aripi/ la ţărmul tău..." (Seară); "Eu sunt cuvintele tale./ Vorbeşte cu ele!/ Vorbeşte cu mine." (Natură); "Albinele se bat pe o floare./ O distrug şi-o transformă în miere." (Sacrificiu); "În-zăpezi-t-ă în Bucovina în-flori-t-ă!" (Cât pe ce); "E o noapte-n altă noapte-n astă noapte." (Noaptea din noapte); "Ein Alltag ist kein Alltag/ Ein Mal ist kein Mal/ Ein Mann ist kein Mann/ Ein Bier ist kein Bier./ Adică, pe româneşte, lucrurile trebuie să se întâmple şi a doua oară, ca să conteze." (Pe nemţeşte)
Coperta a patra poartă un text- profesiune de credinţă: "Ca să scriu, trebuie să mă aşez în mine, să trag o perdea peste zgomotul lumii şi să simt mâna ta."
Elena M. Cîmpan ne-a declarat că "Alltag" este cartea dintre cei doi Moşi, Crăciun şi Nicolae. Ei i-au adus-o şi lansarea va avea loc săptămâna viitoare la Societatea Conexiuni, într-o întâlnire sărbătorească.
Pentru Elena M. Cîmpan, cumpăna dintre ani stă sub semnul echilibrului dintre cărţile sale. Fie ca toţi anii să i se încheie la fel de frumos. Şi să înceapă pe măsură.

Menuţ Maximinian