MARE SĂRBĂTOARE ASTĂZI ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX!

Inapoi la stiri

MARE SĂRBĂTOARE ASTĂZI ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX!

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea.

În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Hristos și l-a îndeamnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin ieși biruitor din luptă.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri. 

Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi "întocmai cu apostolii".

Ce trebuie să facă femeile de Sfinții Constantin și Elena

În ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri. Spre exemplu, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă. Asta pentru a ține la distanță duhurile rele. De asemenea, pentru a scăpa de duhurile malefice, sau pentru ca aceastea să nu se apropie de ei, țăranii obișnuisc să aprindă un foc mare în această zi și să stea în jurul acestuia. Prin acel foc vor fi trecute și oile. Asta pentru a el feri de duhurile rele cât timp vor sta la stână.

Tot pe 21 mai, ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, păstorii decid cine le va fi baci. De asemenea, se hotărăște unde vor fi amplasate stânele. Tot acum se va decide cine va păzi oile în timpul pășunatului.

Podgorenii nu muncesc astăzi. Preferă să nu facă asta deoarece se crede că astfel strugurii lor vor fi distruși de grauri. 

Agricultorii nu lucrează astăzi. Astfel evită pagubele aduse de păsările cerului asupra recoltelor. În unele regiuni ale țării, ziua de 21 mai este ultima în care agricultorii mai pot semăna ovăz, mei și porumb. Se spune în popor că ceea ce va fi cultivat după această zi, se va usca.

Conform calendarului popular, ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena este și ziua păsărilor de pădure. Ziua mai este cunoscută și sub denumirea de Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Cercertătorii sunt de părere că deciziile luate de împăratul Constantin legate de creștinism se datorează în special mamei sale, Elena.

sursa: https://www.realitatea.net/stiri/artesipopcult/21-mai-mare-sarbatoare-sfintii-constantin-si-elena-care-e-obiceiul-in-aceasta-zi_5ec5f2e2f3b7dd2a82261703 

 

Astăzi, în zi de mare sărbătoare le spunem tuturor celor care poartă numele de Constantin sau Elena, ”La mulți ani”, sănătate multă și zile frumoase alături de toți cei dragi !