ȘTIAȚI CĂ ZIUA DE 19 MAI A FOST DECLARATĂ ZIUA TINERETULUI ȘI SPORTULUI ÎN TURCIA?

Inapoi la stiri

ȘTIAȚI CĂ ZIUA DE 19 MAI A FOST DECLARATĂ ZIUA TINERETULUI ȘI SPORTULUI ÎN TURCIA?

19 mai - este ziua în care a început  Războiul de Independență.

La început, această sărbătoare nu a avut nimic în comun nici cu tineretul şi nici cu sportul. Pe 19 Mai 1919, Mustafa Kemal Ataturk, primul preşedinte al Republicii Turcia, a anunţat, în portul Samsun, mobilizarea împotriva intervenţiei străine; pe atunci, Turcia se lupta cu Grecia pentru eliberarea naţionala. Tinerii au servit ca pilon pentru creearea mişcării naţionale pentru independenţă. Din această cauză, viitorul tinerei republici a fost “pus” în mâinile tinerilor.  

Razboiul a început cu marea ofensivă de la Afyon-Kocatepe şi s-a terminat încununată de succes pe 9 Septembrie 1922 la İzmir.   

La început politică, apoi, sărbătoarea s-a transformat într-una pentru familie şi prieteni.   

Cu ocazia acestei sărbători, străzile şi casele sunt înfrumuseţate cu drapele şi portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk. De asemenea, parcurile din marile oraşe, sunt împodobite cu diferite tablouri realizate din flori.    

La Istanbul, sărbătoarea începe cu ceremonii oficiale, prin depuneri de flori la Monumentul Republicii, urmată de o paradă şi de competiţii sportive. Seara, aveau loc tot felul de concerte. 

În anul 2019 la Ambasada de la Bucuresti, au fost organizate diverse activitati, care au culminat cu plecarea într-un marș al primăverii. 

Mai multe imagini din edițiile sau video-uri cu manifestările anterioare organizate puteți găsi accesând: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/19%20Mai%202013,%20Ziua%20Tineretului%20si%20Sportului/index.html  sau  https://www.facebook.com/watch/UDTRBucuresti/ . 

 

sursa: https://www.stirilekanald.ro/video-tinerii-din-turcia-celebreaza-ziua-nationala-a-tineretului-si-sportului-20021841