PESTE 1500 DE SAȘI SE ÎNTORC ACASĂ, LA BISTRIȚA, PENTRU CÂTEVA ZILE! CEA DE-A 29-A EDIȚIE A MANIFESTĂRII ”ÎNTÂLNIREA SAȘILOR DE PRETUTINDENI” A DEBUTAT VINERI, 20 SEPTEMBRIE!

Inapoi la stiri

PESTE 1500 DE SAȘI SE ÎNTORC ACASĂ, LA BISTRIȚA, PENTRU CÂTEVA ZILE! CEA DE-A 29-A EDIȚIE A MANIFESTĂRII ”ÎNTÂLNIREA SAȘILOR DE PRETUTINDENI” A DEBUTAT VINERI, 20 SEPTEMBRIE!

Timp de trei zile Bistrița este gazda evenimentului organizat în acest an de către Forumul Regional Democrat al Germanilor din Transilvania (Siebenburgen), în parteneriat cu Primăria Bistrița, Palatul Culturii, Parohia Evanghelică CA, HOG Bistritz Nosen, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” şi Landul Karnten. Peste 1500 de sași din Austria, Germania, Elveția, Africa de Sud  participă la acțiunile ce se desfășoară în aceste zile în micul nostru burg săsesc. Vineri, la Palatul Culturii, începând cu ora 17:00, pe ritmurile lui Mozart, Bach, toți cei prezenți au avut ocazia de a viziona vernisajul expoziției de pictură al regretatului artist Gustav Gross (1929 - 2014). 

Gustav Gross s-a născut în 14 aprilie 1929 la Tărpiu, mama sa find plecată din Bistrița, la rude. În urma unor complicații, mama artistului moare la nașterea lui, el find crescut în casa mătușii de la Bistrița. La gimnaziul din Bistrița îl are ca profesor pe distinsul artist Norbert Thomae, iar sub coordonarea lui a realizat primele portrete, peisaje și naturi statice. În anul 1992, simțul artistic și experiența economică l-a determinat să își deschidă o galerie de artă în Schwanenstadt. A pătruns în lumea artistică a comerțului de artă ambientală printr-o serie de expoziții în Germania și Austria. Pe 8 noiembrie 2014, artistul s-a stins în Schwanstadt, iar o parte din lucrările sale au fost recuperate prin donații de Asociația HOG Bistritz-Nosen. 

La Palatul Culturii, expoziția de vineri seara a cuprins lucrările realizate de către artistul  Gustav Gross și maestrul său, Norbert Thomae, lucrări ce vor intra mai apoi în colecția Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și care întregesc expoziția de pictură de la Casa Argintarului. Lucrările artistului Gustav Gross se vor așeza de acum, alături de cele ale lui Norbert Thomae, în galeria istoriei locale bistrițene pentru a scrie o pagină din trecutul unei comunități urbane care supraviețuiește în prezent în special prin energia oferită de patrimoniul cultural moștenit. 

În același cadru festiv, publicului prezent i-a fost prezentată și monografia Palatului Culturii Bistrița ”De la Gewerbeverein la Palatul Culturii”, prima monografie culturală din municipiul Bistriţa,

Programul manifestării dedicate sașilor a continuat cu un bal, atmosfera find întreținută de formația ”Trio Saxones” în cortul instalat pe Pietonalul Liviu Rebreanu. 

Sâmbătă, de la ora 11:00, va avea loc o slujbă arhierească la Biserica Evanghelică din centrul orașului, iar de la ora 12:30 în zona centrală se va realiza parada portului popular săsesc. Începând cu ora 13:30, pe scena amplasată în piața centrală se va derula un spectacol cu muzică și dansuri săsești. Spre seară, de la ora 19:00, în sala de spectacole a Palatului Culturii va avea loc Concertul de muzică clasică a orchestrei din Wels-Austria, invitată cu această ocazie la Bistrița. 

În ceea ce privește ziua de duminică, în intervalul orelor 10 - 12 se va oficia slujba religioasă la Biserica Evanghelică, iar de la ora 14:00 în foișorul din Parc, fanfara din Germania va susține un concert. De la ora 19:00 invitații sunt invitați la mici, cârnați, grătare și bere în cort, acolo unde atmosfera va fi întreținută de fanfara din Germania. 

Wir wuenschen Ihnen gute Unterhaltung zur Sachsen Treffung 2019, Bistritz - Rumaenien ! 

Vă dorim distracție plăcută la întâlnirea sașilor 2019, Bistrița - România ! 

Doris Cosma