BISTRIȚENII, BINE PRIMIȚI LA NURNBERG. PRIMARUL OVIDIU CREȚU, ALĂTURI DE PALATUL CULTURII, ÎN TURNEUL CENTENARULUI

Inapoi la stiri

BISTRIȚENII, BINE PRIMIȚI LA NURNBERG. PRIMARUL OVIDIU CREȚU, ALĂTURI DE PALATUL CULTURII, ÎN TURNEUL CENTENARULUI

După Wels, turneul dedicat oraşelor înfrăţite, sub sigla Centenarului Marii Uniri, al Ansamblului profesionist „Cununa de pe Someş” a continuat la Nurnberg, acolo unde mai întâi primarul municipiului Bistriţa - Ovidiu Creţu şi directorul Palatului Culturii – Dorel Cosma, au participat la o recepţieoferită de Asociaţia saşilor din Nurnberg, depănându-se amintiri legate de Bistriţa şi stabilindu-se o serie de colaborări viitoare, activitatea fiind coordonată de bistriţeanca Annemarie Wagner. În acest cadru a fost prezentată şi monografia Palatului Culturii Bistriţa, ediţie româno-engleză-germană care surprinde mai bine de un veac de activitate culturală în oraşul nostru.
Nu a lipsit de pe agendă vizitarea oraşului, cu o adevărată lecţie de istorie la faţa locului, susţinută de Hans Gobel.
La întâlnirile cu bistriţenii a participa şi Alina Schreglmann, precum şi consilierul Primăriei metropolitane, Werner Henning. S-a oferit monografia Palatului Culturii, s-au purtat discuţii, iar Ansamblul „Cununa de pe Someş” a fost bisat de două ori, revenind în scenă cu dansurile săseşti, surpriza oferită de artiştii noştri gazdelor.
Spectacolul, ce s-a derulat în centru, în cadrul sărbătorii oraşului, a cuprins şi suite de dansuri toate zonele ţării, în coregrafia lui Teodor Puşcaş, piese instrumentale din repertoriul românesc, dar şi internaţional, sub bagheta dirijorului Alexandru Demeter, precum şi cântece aduse în scenă de Mărioara Sigheartău şi Petre Petruse. Evenimentul s-a încheiat cu o „Periniţă” la care români şi germani au intrat într-un joc al bucuriei şi prieteniei. Turneul bistriţenilor în Austria, Germania, Franţa şi Polonia continuă cu evenimentele ce vor avea loc la Besançon.
Felicitări pentru modul în care tradiţiile noastre şi tricolorul sunt purtate cu cinste la prietenii noştri, fiind, cu siguranţă, adevăraţi ambasadori în acest an important pentru ţara noastră.

Menuț Maximinian