MEMBRII BIROULUI EXECUTIV IGF ÎN HANOI - VIETNAM !

Inapoi la stiri

MEMBRII BIROULUI EXECUTIV IGF ÎN HANOI - VIETNAM !

În aceste zile, în Hanoi – Vietnam are loc cea de-a doua ședință a Biroului Executiv al Uniunii Mondiale de Folclor IGF. Delegația României, formată din președinte prof.dr. Dorel Cosma, trezorier adj. Pahone Pop și consilier Adrian Pușcaș sunt prezenți pentru câteva zile în capitala Vietnamului pentru a stabili manifestările culturale ce urmează a fi organizate în țările membre IGF. Alături de delegația României sunt prezenți și reprezentați ai Franței - președinte adj. Nicolas Charlety, trezorier Renee Sourissou, Lituaniei – Birute Akelaietiene, ai Israelului – vicepreședinte Ameen Kassem, ai Serbiei – vicepreședinte Vladan Tesanovici si ai Ciprului – Michalis Lanitis. Invitația a venit din partea Ambasadei Vietnamului din Paris, director în departamentul cultură – Thanh Vuong. Vietnam este membră a Uniunii Mondiale de Folclor din anul 2016, iar în anul 2017 bistrițenii au avut ocazia de a-i admira pe scenă pe artiștii ansamblului Teatrului de Stat din Hanoi, aceștia fiind prezenți la Bistrița, timp de o săptămână, cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”.

După cum ne relatează consilierul președintelui IGF, Adrian Pușcaș, zilele trecute în Hanoi au avut privilegiul de a se întâlni cu ministrul Culturii, Sportului și Turismului, domnul Vương Duy Biên.

Într-o atmosferă prietenească de înțelegere reciprocă, președintele IGF și ministrul Culturii, Sportului și Turismului au trecut în revistă evoluțiile culturale din țările lor, precum și prioritățile pentru următorii doi ani. Părțile au discutat, de asemenea, măsuri concrete de promovare a relațiilor bilaterale, precum și teme internaționale și regionale de interes comun.

Tot în aceste zile membri delegațiilor au avut onoarea de a fi primiți și de ambasadorul României în Vietnam, Excelența Sa, Valeriu Arteni, care a reușit, în linii mari, să le prezinte o parte din aspectele interesante și importante din viața și cultura poporului vietnamez. După primele impresii, președintele IGF prof. dr. Dorel Cosma declară: ”Vietnam este una dintre revelațiile secolului al XX-lea și face parte dintr-o altă lume. Un port popular deosebit, o agricultură care asigură comerțul în toate colțurile lumii, peisaje care îți taie respirația și o gastronomie pentru toate gusturile – cam așa aș descrie în câteva cuvinte această țară”.

Cu această ocazie s-a realizat și vizita mausoleul-ui lui Ho Chi Minh, cel mai iubit personaj din istoria recentă a țării. Ho Chi Minh este omagiat printr-un mausoleu a cărui construcțiea început în anul 1973 și a fost finalizată doi ani mai târziu, cu ajutorul sovieticilor. Monumentul din granit și marmură este dispus pe trei niveluri și măsoară 27 m înălțime. La nivelul al doilea se află mormântul lui Hi Chi Minh, iar în fața edificiului sunt plantați 79 de arbori ce simbolizează anii de viață ai lui Minh.

Marți, 1 mai, delegațiile au ajuns în Hue. Hue este un oras cu o semnificatie deosebita in istoria Vietnamului. Aici s-a aflat capitala Imperiului Vietnamez, un imperiu croit după forma și chipul celui chinez. A devenit capitala Vietnamului unificat în 1802, când împăratul Minh Mang a mutat aici capitala din nord pentru a fi mai aproape de toate provinciile vietnameze. Hue este popular printre turiști pentru mormintele sale imperiale. În această perioadă, aici are loc un festival deosebit cu muzică de diferite genuri, cu sute de scene amplasate în tot orașul. Acest festival este organizat odată la 2 ani începând cu anul 2000 și este de o importanță deosebită datorită varietății spectacolelor.

Întâlnirile organizate dintre membri IGF prezenți și autoritățile vietnameze au fost surprinse și de către mijloacele mass-media online din Hanoi-Vietnam - http://bvhttdl.gov.vn/tin-tuc-noi-bat/-/asset_publisher/P86Dhvex1Iyw/content/the-gioi-cang-phang-ban-sac-van-hoa-cua-mot-quoc-gia-cang-phai-uoc-gin-giu- . 

Doris Cosma