”MAREA UNIRE ȘI RĂZBOIUL” – DE DENIS DINULESCU

Inapoi la stiri

”MAREA UNIRE ȘI RĂZBOIUL” – DE DENIS DINULESCU

Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” al Palatului Culturii Bistrița vă invită la premiera piesei de teatru ”Marea Unire și războiul” de Denis Dinulescu. Spectacolul va aveal loc marți, 17 aprilie 2018, ora 18 în sala mare de spectacole a Palatului Culturii. Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la sediul Palatului Culturii de luni până vineri între orele 10 -18. 

În anul 1918, soldatul Samoilă Mârza din satul Galțiu, județ Alba, se întoarce acasă de pe frontul austro-ungar cu câteva idei liberale promovate de corpul ofițeresc român care nu voia să mai lupte într-o armată străină. Își aduce în satul natal și aparatul foto, un burduf cu sticle, cu care făcuse frontul în unitatea de fotografi a armatei imperiale.  În sat află că la Alba Iulia, pe 1 decembrie, va fi proclamată Unirea dintre Transilvania și România, numită așa datorită unirii Țării Românești cu Basarabia, urmând să fie realizată România Mare. Samoilă Mârza mobilizează câteva zeci de oameni cu pancarte și lozinci și, cu aparatul foto după el, fac cu toții deplasarea la Alba Iulia ca să fie martori la eveniment și să sprijine Marea Unire. Întâmplarea face ca Samoilă Mârza să nu poată fi prezent în sala în care s-a semnat proclamația Marii Uniri, și atunci, plasat în fața clădirii el a făcut câteva fotografii ale demnitarilor și martorilor care ieșeau din sală. Din fotografiile făcute de el au trecut timpul doar cinci.

      După Unire, Samoilă Mârza a avut meserii întâmplătoare cu care și-a câștigat existența. Una din ele, și cea mai îndelungată, a fost aceea de frizer, în care, din cauza sărăciei, se folosea de sticlele aparatului său de filmat, acum pe post de oglinzi. Prin frizeria sa trece aproape toată societatea românească a vremii căreia Samoilă Mârza îi povestește cu patimă toată aventura românească a Unirii de la 1918. Aventurile Unirii, ale sale și ale celor de la 1918, vor fi susținute de imagini proiectate pe pereții, oglinzile sau geamurile salonului său.

   

Samoilă Mârza – Eugen Pădureanu

Ecaterina Mârza – Amelia Crețiu

Ofițerul – Mihai Panaitescu

Regia și scenografia: Mihai Panaitescu

Ilustrația muzicală: George Enescu