CONCURSUL ”ISTORIE ȘI TRADIȚII”

Inapoi la stiri

CONCURSUL ”ISTORIE ȘI TRADIȚII”

Ajuns la a zecea ediție, Concursul ”Istorie și tradiții” se desfășoară la Palatul Culturii din Bistrița, în 11. 11. ( nu în 10.10. ). Manifestarea este organizată de Asociația Profesorilor de Istorie din România, filiala Bistrița- Năsăud ( A.P.I.R. BN ), președinte, profesor, Claudiu Șular și are trei obiective principale: prezentarea unei personalități locale, interpretarea unui obicei și actualizarea unei rețete culinare tradiționale. Concursul este inclus în Calendarul Acțiunilor Educative al Ministerului Educației Naționale. Pot participa grupuri de elevi din învățământul gimnazial și liceal. Și-au anunțat prezența școli din țară ( județele Arad, Sibiu, Suceava ), din Republica Moldova (de la Strășeni ), dar și un număr însemnat de școli din județul Bistrița- Năsăud, de la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu” și ”Andrei Mureșanu”, Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil”, până la școli de pe Valea Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Tureac, Bistrița Bârgăului, sau din Dumitra, Coșbuc, Runcu Salvei, Budești, Șieuț, Leșu, Maieru.
Ediția de anul acesta, aniversară, este bogată în participări, ceea ce reprezintă un semn bun pentru importanța evenimentului, de-a lungul timpului, pentru felul cum a fost el receptat, continuat și dus mai departe, fără nicio umbră de îngrijorare că obiceiurile s-ar termina, că personalități n-ar mai fi sau că bucatele tradiționale și-ar pierde din gust. Dimpotrivă. Faptul că interesul pentru istorie și tradiții crește de la un an la altul reprezintă o garanție, o certitudine că tinerii descoperă cu admirație obiceiuri și le dau viață pe scenă, că se preocupă de memoria vie a unor oameni ce-au scris, au creat, și că respectă munca din bucătăria tradițională. Așa, ei vor trăi, poate, mai frumos, mai sănătos.
Concursul ”Istorie și Tradiții” se dovedește a fi un frumos dialog între prezent și trecut, necesar atât în școală, cât și în viață.

ELENA M. CÎMPAN