EDIȚIA A II-A A FESTIVALULUI CONCURS INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ”PETRE SĂBĂDEANU” SE VA DESFĂȘURA ÎN PERIOADA 19-20 NOIEMBRIE 2017,LA TG-MUREȘ !

Inapoi la stiri

EDIȚIA A II-A A FESTIVALULUI CONCURS INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ”PETRE SĂBĂDEANU” SE VA DESFĂȘURA ÎN PERIOADA 19-20 NOIEMBRIE 2017,LA TG-MUREȘ !

Uniunea Mondială de Folclor I.G.F și Fundația ’’ȘOPTEREAN’’ în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Consiliul Local și Primăria Comunei Sîntana de Mureș și Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş va organiza cea de-a II-a ediție a Festivalului concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU”,  în perioada  19-20 noiembrie 2017, la Sala de Spectacole a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș.

Festivalul-concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU”, este deschis tuturor tinerilor interpreţi vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect față de portul popular național. Concursul de interpretare se adresează soliștilor români.

Totodată scopul acestui festival este de a menține vie memoria celui care a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului prin glasul său curat, puternic și frumos –Petre Săbădeanu, originar din comuna Sîntana de Mureș.

Conform regulamentului, festivalul se desfăşoară în mai multe etape:

Etapa I: ÎNSCRIERI – până la data de 1 noiembrie 2017

Etapa a II-a: PRESELECȚIA - în data de 19 noiembrie 2017, ora 10, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

Etapa a III-a: ANUNȚAREA CANDIDAȚILOR ADMIȘI ÎN CONCURS –în 19 noiembrie 2017, după jurizarea candidaților

Etapa a IV-a: CONCURSUL și SPECTACOLUL CU INVITAȚII SPECIALI– în 19 noiembrie 2017, de la ora 15, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, si recitalul invitaților speciali de la ora 18.

Etapa a V-a: GALA LAUREAȚILOR și SPECTACOL CU INVITAȚII SPECIALI– în 20 noiembrie 2017, de la ora 18, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

 

 

 

 Atât la preselecție cât și la concurs, fiecare concurent va interpreta două cântece:  unul fără acompaniament orchestral (o doină sau o baladă) şi unul cu acompaniament orchestral (cântec ritmat)  specific zonei pe care o reprezintă. Un element important este prezentare costumului popular.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra populară a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, dirijată de profesorul Ioan Conțiu.

  

Juriul festivalului va fi alcătuit din specialişti cu experiență în domeniu şi din personalităţi ale vieţii artistice românești, vor puncta fiecare concurent după următoarele criterii de jurizare:

- calitatea vocii şi a interpretării
- autenticitatea şi valoarea artistică a cântecelor
- prezenţa scenică
- frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret. 

Pe scena festivalului vor urca invitați speciali veniți din străinătate, care vor încânta publicul spectator prin susținerea unor microrecitaluri.

 

 

                                                                 Vă așteptăm cu drag,

                                                                               Director festival

                                                                                        Nelu Șopterean