DOREL COSMA, PREȘEDINTELE UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR, ÎN RUSIA

Inapoi la stiri

DOREL COSMA, PREȘEDINTELE UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR, ÎN RUSIA

 

Preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, se află în aceste zile în Rusia, unde prezidează un important festival internaţional de folclor, ce se derulează în Celeabinsk.
Aici, pe lângă evenimentele propriu-zise derulate în cadrul festivalului, se pun şi bazele unor proiecte pentru anul următor care vor avea loc prin IGF, inclusiv în municipiul Bistriţa.
Întâlnirile cu ministrul Culturii, cu directorul Filarmonicii, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, sunt un bun prilej pentru schimburi culturale, ce urmează a se derula în perioada următoare. Din delegaţia bistriţeană fac parte şi Pahone Pop şi Adrian Puşcaş din Federaţia Naţională de Folclor.
Suntem convinşi că Dorel Cosma se va întoarce din Rusia nu doar cu proiecte pentru Uniunea Mondială de Folclor, ci şi cu gânduri pe care le va aşeza în viitoarele lui cărţi.
Celeabinsk (în rusă Челябинск) se află în estul munților Urali, situat pe râul Mias, şi este capitala regiunii Celeabinsk, având peste 1 milion de locuitori. În 1736 s-a construit aici o fortăreață. În 1781 a devenit oraș. În jurul anului 1900 orașul a servit ca un centru de construcție al căii ferate trans-siberiene.
Celeabinskul s-a dezvoltat mult în perioada industrializării sovietice din anii 1930. S-au construit atunci o fabrică de tractoare și o uzină metalurgică. În al doilea război mondial, Stalin a mutat aici o parte din utilajele industriale evacuate în fața înaintării germane. S-au construit atunci în Celiabinsk tancurile T-34 și lansatoarele de rachete "Katiușa", ceea ce a făcut ca orașul să fie poreclit Tancograd.