DELEGAȚII DIN 50 DE ZONE ALE RUSIEI, LA ÎNTÂLNIREA CU DR. DOREL COSMA. PREȘEDINTELE VLADIMIR PUTIN, INVITAT DE ONOARE

Inapoi la stiri

DELEGAȚII DIN 50 DE ZONE ALE RUSIEI, LA ÎNTÂLNIREA CU DR. DOREL COSMA. PREȘEDINTELE VLADIMIR PUTIN, INVITAT DE ONOARE

 

Delegaţii din 50 de zone ale Rusiei au fost prezente la întâlnirea cu preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, de la Celiabinsk. În acest cadru, Dorel Cosma a prezentat, în germană, un film documentar despre Palatul Culturii Bistriţa, iar Adrian Puşcaş, în engleză, un film despre Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”.
Participanţii la eveniment au rămas impresionaţi de modul în care se derulează activităţile culturale la Bistriţa, manifestându-şi interesul de a vizita oraşul nostru la umătoarele acţiuni culturale.
Din Bistriţa a fost prezent şi Pahome Pop, trezorierul IGF, care a făcut un bilanţ al bugetul. De asemenea, au fost prezentate principalele activităţi derulate în anul acesta sub sigla IGF, amintind aici doar faptul că artiştii din judeţ ne-au reprezentat anul acesta la evenimente în Kosovo, Franţa, Israel, Cipru, Polonia.
Preşedintele IGF a fost invitat la o recepţie la Ministerul Culturii unde s-au pus bazele unor viitoare acţiuni, nu doar folclorice, ci şi în ceea ce priveşte literatura, artele plastice, muzica clasică, ministrul Culturii felicitând delegaţia bistriţeană, dorind în acelaşi timp să viziteze, cât de curând, oraşul nostru.
Teatrul din Celiabinsk a găzduit un concert al artiştilor din Osetia de Sud. După vizionarea unui admirabil spectacol a avut loc o întâlnire cu guvernatorul zonei căruia Dorel Cosma i-a mulţumit pentru prezenţa Ansamblului din Ural la Festivalul „Nunta Zamfirei”, în acelaşi timp vorbindu-se despre proiectele de viitor. Consulul a fost interesat de tot ceea ce se întâmplă în aceste zile la aceste acţiuni, pentru că preşedintele Vladimir Putin urmează să aibă o vizită în regiune, fiind invitat la o serie de evenimente, moment în care doresc să-l informeze despre activităţile culturale derulate aici, dar şi de prezenţa Uniunii Mondiale de Folclor. Pe lângă delegaţia noastră, la evenimente au fost prezenţi şi peşedinţii IGF din Spania şi Serbia, precum şi secretarul general, primari din Spania şi Bulgaria.
Ca de fiecare dată, managerul Palatului Culturii, Dorel Cosma, a dus cu el şi cărţile şi revista „Conexiuni”, care au fost prezentate în cadrul conferinţelor ce au avut loc în aceste zile.
Nu putea fi omisă de pe agendă vizita de la muzeul unde se află meteoritul ce a căzut în 2013, având un diametru de circa 15 m şi o greutate de aproximativ 10.000 tone, daunele principale în urma căderii producându-se în acest oraș și în șase localități vecine. Cel puțin 950 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda se șoc în urma căderii. La sol în orașul Celeabinsk s-a întrerupt comunicarea cu telefoanele celulare, iar unele clădiri au fost evacuate.
Se doreşte realizarea unui schimb cu Centrul Expoziţional din Bistriţa astfel încât o parte dintre documentele valoroase găzduite de noi să fie expuse la Muzeul din Rusia, iar de acolo să vină spre noi alte expoziţii interesante. „Întâlnirile cu forurile culturale din Rusia sunt bogate în proiecte şi sunt convins că în perioada următoare le vom vedea fructificate prin realizarea la Bistriţa a unor evenimente de înaltă ţinută. La întâlnirea cu Uniunea Mondială de Folclor sunt prezente delegaţii din 50 de zone ale Rusiei, dar şi din străinătate, împreună reuşind, în aceste zile, să punem noi baze pentru promovarea şi revigorarea tradiţiilor internaţionale. Ecourile sunt pozitive, alături de noi fiind reprezentanţii celor mai importante instituţii, dar şi presa, amintind aici doar Televiziunea rusă, radioul şi ziarele care au relatat pe larg aceste evenimente”, ne-a declarat, din Rusia, dr. Dorel Cosma.