MIERCURI, 29 NOIEMBRIE - ”INOCENTUL”, DE ION BĂIEȘU ȘI ”SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI”, DE CARLO GOLDONI

Inapoi la stiri

MIERCURI, 29 NOIEMBRIE - ”INOCENTUL”, DE ION BĂIEȘU ȘI ”SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI”, DE CARLO GOLDONI

Miercuri, 29 noiembrie 2017 – Palatul Culturii

Ora 11:00 – Lansare de carte, reviste, edituri, dezbateri – scriitori din țară și străinătate;

Ora 12:30Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița – ”Inocentul” de Ion Băieșu, regia Radu Băieșu;

Ora 18:00 - Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița – ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, regia Marian Stan;

 

,,INOCENTUL” de Ion Băieșu, regia: Radu Băieșu, în distribuție: Dan Tudor.

         

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător ,,Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul (Caragiale l-ar fi numit ’’rromân”) de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu, sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos. Râdem, dar ne și înfiorăm, căci acel Costel plăsmuit acum 60 de ani ne-a rămas la fel de contemporan. De ce ne interesează și astăzi povestea descurcărețului achizitor de bovine de la misterioasa întreprindere O.R.A.C.A.? Probabil pentru că ne recunoaștem în el. De fapt, nu pe noi, că nu ne place asta, ci pe cei din jur. Șmecheria, îngâmfarea, naivitatea, dar și obsesia pentru onorabilitate a ridicolului Costel ne sunt atât de specifice încât transcend vremurile.

 

TEATRUL PROFESIONIST DE PROIECTE LIVIU REBREANU ,,SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI”, traducerea și adaptarea după Carlo Goldoni: Marian Stan, regia: Marian Stan, scenografia: Mihai Panaitescu, în distribuție: Andreea Pascu, Cristina Lazăr, Mihai Panaitescu, Amelia Crețiu.

 

Un spectacol pentru toate vârstele, cu o istorie simplă. Ideea centrală a piesei este FOAMEA. Dacă ne aducem aminte ce se spune în Biblie, să ne câștigăm pâinea de zi cu zi cu sudoarea frunții, asta e, suntem niște ființe înfometate care aleargă să-și umple ,,burta”, la propriu sau la figurat: foame de putere, de bani, de dragoste, etc. Personajul principal al piesei, Truffaldino Battochio (în traducere Păcălici Făcăleț, de la truffa – păcăleală, înșelăciune și batocio – făcăleț pentru amestecat mămăliga), este considerat ca un al doilea Zanni. Zanni Giovanni, în traducere Ion, este cea mai veche mască a Comediei dell’arte, masca servitorului mereu înfometat.

           De fapt, noi toți suntem un fel de Zanni, de când ne naștem până când Dumnezeu ne ia la el. Așa că și cele patru personaje ale piesei sunt un fel de Zanni.