OMAR KHAYYAM - DESPRE VIAȚĂ ȘI OM

Inapoi la stiri

OMAR KHAYYAM - DESPRE VIAȚĂ ȘI OM

 

1. Unul n-o să priceapă mirosul trandafirilor. Altul din plante amare va colecta miere. Cuiva o sa-i dai un fleac şi te va ţine minte toată viaţa. Cuiva o să-i dăruieşti viaţa şi el nici nu va întelege.

2. Cu cât este mai mic sufletul cuiva, cu atât are nasul mai sus. El tinde să ajungă cu nasul acolo unde cu sufletul nu a ajuns.

3. Cine este bătut de soartă, va realiza mai multe. Cine a mâncat un pud de sare, preţuieşte mierea. Cine a vărsat lacrimi, acela zâmbeşte sincer. Cine a murit, acela ştie, să trăiască.

4. Într-o singură fereastră privesc doi. Unul a văzut ploaia şi noroiul. Altul – frunzele verzi, primăvara şi cerul senin.

5. Noi suntem izvorul de bucurie şi tristeţe. Noi suntem păstrători de mizerie şi puritate. Omul ca oglindă a lumii cu multe feţe. Nulitate şi infinit de mareCât de des în viaţă greşind, îi pierdem pe cei pe care îi preţuim. Stăruindu-ne să placem străinilor, de cei apropiaţi fugim. Înălţăm pe cei care nu ne merită, iar pe cei fideli îi trădăm. Pe cei ce ne iubesc îi jignim şi să ne ceară scuze aşteptăm.

6. Noi în această lume în veci nu ne întoarcem, în veci nu ne întâlnim cu prietenii la masă. Prinde fiecare moment care zboară – nu-l mai întorci.

7. Nu-l invidia pe cel puternic şi bogat, după răsărit întotdeauna vine apusul.

8. Această viaţă scurtă egală cu un suspin, trateaz-o ca pe ceva închiriat.

Despre iubire:

10. Să te dăruieşti – nu înseamnă să te vinzi. Să dormi alături – nu înseamnă să faci sex. Să nu te răzbuni – nu înseamnă să ierţi. Să nu fii alături – nu înseamnă să nu iubeşti.

11. Poţi seduce un bărbat care are soţie, poţi seduce un bărbat care are amantă, dar nu poţi seduce barbatul care are o femeie iubită.

12. Pentru a trăi viaţa cu înţelepciune, trebuie să cunoşti multe. Reţine două reguli simple pentru început: mai bine ţine foame decât să mănânci orice şi mai bine fii singur decât cu oricine.

13. La omul iubit iubeşti şi defectele, iar la cel antipatic urăşti chiar şi onoarea.

14. O necaz, necaz inimii care nu cunoaşte pasiunea arzătoare. Unde nu există chin din dragoste şi vise fericite. O zi fără iubire – e pierdută.

15. Floarea ruptă trebuie să fie dăruită, poem început – terminat, iar femeia iubită fericită, altfel nu trebuie să începi ceea ce nu poţi termina cu succes.