”DUMINICA ÎN MANHATTAN”

Inapoi la stiri

”DUMINICA ÎN MANHATTAN”

Este proaspăt ieșit de sub „teasc” volumul „Duminica în Manhattan”, carte care reunește însemnările de călătorie, din 2016, ale directorului Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”, prof.dr. Dorel Cosma. Întâlnirea cu Papa Francisc a fost momentul unic pentru dr. Cosma, aflat la Vatican împreună cu delegația română a IGF (Uniunea Mondială de Folclor) și colegii săi din filiala italiană. Bistrițeanul a avut oportunitatea să-i înmâneze capului Bisericii Catolice Placheta Palatului Culturii, să-i spună că este din Bistriţa și să primească binecuvântarea pentru grup și municipiul nostru. Textul despre vizita de la Vatican este inserat în volum și în versiunile engleză, franceză, germană și italiană, adresabilitatea autorului fiind evident sporită. Următorul loc vizitat de Dorel Cosma a fost Ravenna, fostă reședință a poetului Dante, unde a fost remarcat teatrul ,,Dante Aligheri”, în care se găsește muzeul ,,Dante”, urmează vizita la Gran Canaria, care i-a sugerat lui Dorel Cosma asemănarea acelei insule cu paradisul, numind-o ,,insula concediilor permanente”, punctul de maxim interes fiind pe insula „Casa Columb”, reținută în text ca punct intermediar pentru următoarea călătorie, cea în Statele Unite, la New York, încărcată de emoția contactului cu pământul american, cu peisajul urban rar pe care-l reprezintă cartierul Manhattan. Dorel Cosma a călătorit la New York într-o adevărată misiune de reprezentare culturală, împreună cu președintele Societății ,,Conexiuni” a Scriitorilor Bistrițeni, Elena M. Cîmpan, și cu scriitorul Menuț Maximinian, ca invitați ai Institutului de Spiritualitate și Teologie Ortodoxă. Duminica în Manhattan a fost, de fapt, cea petrecută la liturghia oficiată de preotul Theodor Damian, care ține treaz spiritul românismului și al religiei ortodoxe în comunitatea pe care o păstorește. În text au fost inserate descrierea unui tur de noapte cu taximetrul prin New York, precum și a unor locuri vizitate împreună cu cei doi colegi de călătorie.

Cu totul inedită apare călătoria făcută de Dorel Cosma și Menuţ Maximinian în Malaezia, la o mare întâlnire literară, desfășurată sub patronajul sultanului și al prim-ministrului din țara amintită. La Pankor, s-au citit versuri românești, într-o atmosferă a bucuriei pentru poezia din zeci de țări. Din relatare reiese că Tricolorul românesc a strălucit alături de limba noastră, în care s-a citit poezie întâia dată la o întâlnire de o așa anvergură, în acel îndepărtat colț al lumii.
Dincolo de relatarea propriu-zisă, „Duminica în Manhattan” semnifică sensul spiritual al călătoriei, prin beneficiile cunoașterii pe care le oferă, orice călătorie fiind într-un anumit registru și o inițiere.
Volumul este prefațat de scriitorul și jurnalistul Zorin Diaconescu, care scrie, între altele: ,,Starea de duminică este o stare de grație, o sărbătoare a spiritului și o bucurie a sufletelor ce se deschid în fața lumii”.
Victor Știr