PROF.DR. DOREL COSMA: A FOST CEVA FANTASTIC, UNIC ÎN LUME

Inapoi la stiri

PROF.DR. DOREL COSMA: A FOST CEVA FANTASTIC, UNIC ÎN LUME

După patru zile de sărbătoare, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ajuns la ediţia a XXI-a, se declară mulţumit de modul în care folclorul internaţional a făcut din Bistriţa Capitala tradiţiilor.

          „Vreau să mulţumesc în primul rând publicului care a fost prezent în număr foarte mare, mii de oameni animând prin prezenţa lor nu doar spaţiul din faţa scenei din piaţa Palatului Culturii ci şi Parcul municipal. Iată că, deşi au fost şi alte manifestări în judeţ, bistriţenii nu au lipsit nicio zi la „Nunta Zamfirei” nemaivăzând atâţia oameni adunaţi la un loc de la primele ediţii. Lumea este dornică să cunoască tradiţiile altor naţiuni, mulţi dintre bistriţeni spunându-mi că ei nu au posibilitatea să meargă în concediu şi că acest festival este vacanţa lor, cunoscând alte ţări la noi acasă.

          La discuţiile de final cu liderii grupurilor, aceştia mi-au spus că au asistat la cel mai mare festival de folclor din lume. Poate că au exagerat, dar cu siguranţă, la Bistriţa s-a derulat unul dintre primele festivaluri pe plan mondial. Este o satisfacţie deosebită să punem cărămizi culturale pentru pacea în lume prin folclor făcându-se minuni. Pentru prima dată pe plan mondial, la Bistriţa au fost invitaţi, alături de părintele protopop ortodox Alexandru Vidican şi părintele protopop greco-catolic Ioan Frişan, două grupuri din Israel, care au reprezentat populaţia evreiască şi palestiniană. Fiecare au rostit o rugăciune în limba lor, iar apoi şi-au dat mâna în ideea de pace, ridicând împreună mâinile sus ca semn al înţelegerii, speranţei şi liniştii. Surpriza a continuat, pe scena festivalului când în faţa a mii de spectatori, în premieră mondială,  cele două grupuri de evrei şi palestinieni au hotărât să danseze împreună, momentul culminând cu îmbrăţişări şi lacrimi de bucurie. A fost ceva fantastic, unic în lume. Dacă anii trecuţi cele două grupuri erau reticente şi să primească unul după altul darurile din partea Primăriei, anul acesta, iată, s-au unit sub semnul cântecului şi prieteniei. Cred că la Bistriţa s-a făcut un prim pas în ceea ce priveşte pacea între popoare şi îndemn, în calitate de preşedinte al IGF, pe toţi colegii să procedeze la fel la festivalurile lor. S-a remarcat şi evoluţia deosebită a formaţiei din Rusia, dar şi a celorlalte ansambluri, toate anul acesta de nivel profesionist. Nu au fost mai prejoşi nici invitaţii din ţară, menţionând încă o dată bucuria de a avea în mijlocul nostru două nume sonore, aplaudate la scenă deschisă, preoţii Cristian Pomohaci şi Marius Ciprian Pop, artişti îndrăgiţi ai ţării”,  ne-a declarat managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma.

          De remarcat şi faptul că în cele patru zile de festival, primarul a fost prezent în mijlocul nuntaşilor, bucurându-se împreună cu aceştia de fiecare moment artistic.

Publicul din ţară urmează să vadă momentele inedite de la Nunta Zamfirei în 3 ediţii speciale, ce se vor difuza pe TVR 3, prin intermediul Studioului TVR Tg. Mureş.

          Încă o dată s-a dovedit că bistriţenii iubesc acest brand al oraşului, Nunta Zamfirei, fiind alături de invitaţii de peste mări şi ţări atât cu aplauzele, cât şi cu vibraţiile sufletului, pe acordurile fiecărui ritm.

Menuţ Maximinian