”NUNTA ZAMFIREI” , O NUNTĂ DE POVESTE

Inapoi la stiri

”NUNTA ZAMFIREI” , O NUNTĂ DE POVESTE

Centrul Cultural Municipal “George Coșbuc” Bistrița a organizat a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Nunta Zamfirei”, care a avut loc în perioada 28-31 iulie 2016. În cadrul festivalului au participat ansambluri din: Polonia, România, Argentina, Serbia, Israel, Insulele Canare, Bulgaria și Rusia.
Prima zi a festivalului au deschis-o ansamblurile folclorice invitate, prin animații stradale în care s-au produs cu reprezentații specifice fiecărei țări în parte.
A doua zi a festivalului, pe 29 iulie, a avut loc primirea oficială a delegațiilor de către Primăria Municipiului Bistrița și participarea delegațiilor la imnul național, după care de la ora 20:00 a avut loc spectacolul propriu-zis având în deschidere ansamblul folcloric “Cununa de pe Someș” și ansamblul “Balada”, fiind urmate la scenă de către ansamblurile folclorice din Insulele Canare și Rusia.
În a treia zi a festivalului bistrițenii s-au putut bucura din nou de animații stradale care s-au desfășurat în diferite puncte ale municipiului Bistrița, iar de la ora 20:00 au putut viziona spectacolul Ansamblului “Dor Transilvan”- Cluj, care a avut loc pe scena din fața Palatului Culturii Bistrița. 
Ediția din acest an a avut ca invitați speciali doi oaspeți de seamă, în persoana părintelui Cristian Pomohaci și a îndrăgitului artist Marius Ciprian Pop.
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, autorul poeziei “Nunta Zamfirei”: „Şi s-a pornit apoi cuvânt! / Şi patru margini de pământ / Ce strimte-au fost în largul lor, / Când a pornit s-alerge-n zbor / Acest cuvânt mai călător/ Decât un vânt! / Iar când a fost de s-a-mplinit /Ajunul zilei de nuntit, /Din munţi şi văi, de peste mări, / Din larg cuprins de multe zări, / Nuntaşi din nouăzeci de ţări / S-au răscolit. / Şi ca la mândre nunţi de crai / Ieşit-a-n cale-ales alai / De sfetnici mulţi şi mult popor / Cu muzici multe-n fruntea lor; / Şi drumul tot era covor / De flori de mai. / Şi-atunci de peste larg pridvor, / Din dalb iatac de foişor / Ieşi Zamfira-n mers isteţ, / Frumoasă ca un gând răzleţ, / Cu trupul nalt, cu părul creţ, / Cu pas uşor. / Un trandafir în văi părea; / Mlădiul trup i-l încingea/ Un brâu de-argint, dar toată-n tot / Frumoasă cât eu nici nu pot / O mai frumoasă să-mi socot / Cu mintea mea. / Şi ea mergând spre Viorel,/ De mână când a prins-o el, / Roşind s-a zăpăcit de drag, - / Vătavul a dat semn din steag / Şi atunci porniră toţi şireag / Încetinel. / Iar la ospăţ! Un râu de vin! / Mai un hotar tot a fost plin / De mese, şi tot oaspeţi rari, / Tot crai şi tot crăiese mari, / Alăturea cu ghinărari / De neam străin. / A fost atâta chiu şi cânt / Cum nu s-a pomenit cuvânt! / Şi soarele mirat sta-n loc, / Că l-a ajuns şi-acest noroc, / Să vadă el atâta joc / P-acest pământ!”.

Răsunetul.ro