“LA OGLINDĂ”- UN FESTIVAL OSTAȘESC AL CÂNTECULUI ROMÂNESC, AL COSTUMULUI TRADIȚIONAL ȘI AL HOREI PRIETENIEI!

Inapoi la stiri

“LA OGLINDĂ”- UN FESTIVAL OSTAȘESC  AL CÂNTECULUI ROMÂNESC, AL COSTUMULUI TRADIȚIONAL ȘI AL HOREI PRIETENIEI!

În cea de-a doua zi a evenimentului cultural-artistic „La oglindă”- Festivalul ansamblurilor folclorice de la 13 cercuri militare din țară- a debutat pe Pietonalul Liviu Rebreanu- cu o paradă impresionantă, viu colorată a Ansamblurilor folclorice și a soliștilor vocali- 200- prezenți la Bistrița, în zilele de 21 și 22 iulie 2016. Parada folclorică- la care au asistat locuitorii bistrițeni- a fost acompaniată muzical- de Fanfara militară a Garnizoanei Bistrița.
Pe platoul din fața statuii lui George Coșbuc din Parcul Municipal al orașului s-a desfășurat ceremonia deschiderii oficiale a festivalului „La oglinda”- în prezența autorităților județene și locale, mass-media cu numeros public- doritor de artă pupulară autentică.
Marcel Avram, cdt. Cercului Militar Bistrița- un om și artist popular- implicat total în realizarea evenimentului, alături de col.(r.) Florentin Archiudean și de artista pupulară Cornelia Ardelean-Archiudean- a salutat oficialitățile civile și militare prezente în Muzica militară a Garnizoanei Bistrița- a intonat imnul festivalului- cunoscutul cântec „La Oglindă”- pe versurile lui George Coșbuc- imn cântat de participanți și spectatori.
Despre valoarea și semnificația acestui eveniment cultural-folcloric-orășesnesc- au opinat: prof.dr. Dorel Cosma- Președintele Federației Mondiale de Folclor, director al Palatului Culturii- Bistrița- ce a înmânat o „Plachetă de Aur” a I.G.F.- col. Iulian Berdilă, cdt. Garnizoanei 81 Mecanizate „G-ral Grigore Bălan” și cdt. Garnizoanei Bistrița, urmat de vicepreședintele Consiliului Județean B-N- artistul popular Alexandru Pugna, col. Călin Dumitru- șef pentru Educație în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din codul M.Ap.N. și cdt. Garnizoanei Bistrița- col. Iulian Berdilă.
Evenimentul a continuat cu un moment festiv în care col. Iulian Berdilă a înmânat diplomele de Excelență- celor 13 ansambluri folcorice ale Cercurilor Militare din țară. Fiecare formație a susținut câte un scurt moment folcloric-poetul George Coșbuc- spiritul românesc fiind înconjurat de autorități și public într-o triumfală Horă a Prieteniei!
Alexandru Cristian Miloș