CULTURA BISTRIŢEANĂ APRECIATĂ DE ARTIŞTI ADEVĂRAŢI IV

Inapoi la stiri

CULTURA BISTRIŢEANĂ APRECIATĂ DE ARTIŞTI ADEVĂRAŢI IV

Am avut onoarea si bucuria sa fiu invitata atat in calitate de artist cat si in calitate de manager al Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski",impreuna cu artistii acestui teatru,la foarte multe evenimente minunate si de anvergura,initiate de Centrul Cultural Bistrita si de Domnul Director Dorel Cosma.Viata culturala a Bistritei se ridica la nivelul unei mari metropole,atat din punctul de vedere al calitatii ,cat si a numarului mare de evenimente artistice . Organizarea impecabila,profesionalismul tuturor celor ce se preocupa de succesul acestor evenimente,ne-au facut sa raspundem cu mult entuziasm invitatiilor din ultimii ani. Am participat la multe editii ale Festivalului International de Teatru si Literatura "Liviu Rebreanu",la Zilele Operei "Constantin Pavel",la Zilele Culturii Nationale,la spectacole dedicate Zilei Romaniei.Am prezentat spectacole de balet,spectacole de opera si opereta,recitaluri si concerte,toate in prezenta unui public numeros si entuziast. De fiecare data ne-am intors cu multa bucurie in orasul Bistrita,oras in permanenta modernizare,care pastreaza traditii si care respecta istoria,dar care urmeaza calea innoirii .Toata aceasta atmosfera culturala se datoreaza ,cu siguranta ,Primariei,Centrului Cultural si Consiliului Judetean Bistrita,pentru ca se stie,"omul sfinteste locul".In Bistrita ,mai multi OAMENI si-au dat mana pentru promovarea educatiei si culturii. Acestor OAMENI le doresc mult succes pe mai departe,si pentru ca exista un Centru Cultural nou si modern,va doresc spectacole minunate,un public numeros si multumit si succese in preocuparea pe care o aveti de a face viata mai frumoasa si mai calitativa.

Cu toata dragostea si tot respectul Daniela Vladescu,soprana si manager al Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski" CONSTANTA

Nu pot să calculez în procente, matematica n-a fost niciodată prietenoasă cu mine, cât a insemnat întâmplarea, cât aliniera favorabilă a astrelor, cât prietenia mea cu niște minunați artiști bistrițeni. Cert este că toate ,câte puțin, au concurat la marea bucurie-revelație pe care am incercat-o fiind parte a unui act cultural de excepție pe care nu-l mai credeam posibil, într-o lume în care valorile sunt date jos de pe soclu pentru a lăsa să se insinueze in locul lor, prostul gust asezonat cu ingredientele inculturii. Festivalul „Liviu Rebreanu” in toate amănuntele lui a fost un succes. Și cum succesele nu se pot clădi niciodată pe întâmplare, pe improvizație, trebuie subliniat din start managementul de precizie al unei echipe pe care eu am perceput-o ca funcționând perfect, fără sincope, fără balbe, fără poticniri. O echipă admirabilă în întregul ei, creație a unui Om, pe care din nefericire nu-l gasim multiplicat in mai multe centre de comandă culturală din România. Dorel Cosma, Directorul Centrului Cultural-Bistrița, sufletul și creierul manifestărilor desfășurate sub cupola generoasă a Festivalului,este „responsabil”de această reușită. El și echipa lui au așezat pe harta culturală națională un eveniment contemporan intrat în conștiința publica și de a carui perenitate nu se poate indoi nimeni. Spectacole de teatru, recitaluri de poezie, expoziții, lansări de carte , manifestari ale cenaclurilor literare locale, invitați de marcă din țară și din strainătate , prieteni vechi ai Festivalului pe chipurile carora se citea încăntarea de a fi părtașii unei bucurii cultural-artistice. Eu am avut privilegiul de a expune la „Casa cu Lei” , o clădire medievală admirabil restaurată și consevată, portretele dintr-o serie denumită ”Scriitori ai lumii și Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură”.Am considerat că Liviu Rebreanu, celebrul scriitor realist ardelean, merită să fie inconjurat pe simezele de la „Casa cu Lei ” de confrații săi din Literatura Universală, Hemingway, Marquez, Borjes, Llosa,Camus, dar și de romanii la fel de celebri, Ionesco, Cioran, Eliade, Coșbuc. Ii mulțumesc prietenului meu , artistul bistrițean de excepție, Lucian Dobârtă, care m-a însoțit și mi-a facilitat întregul meu demers artistic pe parcursul unei săptamani de festival în care am portretizat în direct participanti, aristi, prieteni, localnici. Felicitari,Dorel Cosma, pentru știința ,răbdarea și priceperea care au facut ca Festivalul„ Liviu Rebreanu ”să se inscrie în circuitiul manifestarilor culturale naționale cu rezonanțe universale !

Marian Avrămescu – grafician