CORUL BĂRBĂTESC DIN FINTEUȘUL MARE A COLINDAT BISTRIȚA

Inapoi la stiri

CORUL BĂRBĂTESC DIN FINTEUȘUL MARE A COLINDAT BISTRIȚA

Bistriţenii iubitori ai colindelor au fost prezenţi luni, la ora 18.00, în Biserica Evanghelică C.A.,  să urmărească un concert de colinde susţinut de cel mai vechi cor bărbătesc din România, corul din Finteuşu Mare, judeţul Maramureş. Membrii corului au intrat în biserică în hainele tradiţionale de iarnă, şi în prezenţa episcopului evanghelic Reinhart Guib, primarul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu, a adresat un scurt elogiu corului care cântă probabil cel mai frumos, astăzi, colindul ,,Leru-i ler!”, pe versurile lui Radu Gyr. Primarul Creţu a mulţumit bistriţenilor care au fost alături de programul cultural pe care l-a iniţiat în urmă cu opt ani, pentru o Bistriţă europeană.
A urmat o salbă de colinde româneşti, din tezaurul culturii populare, una mai frumoasă decât cealaltă, o adevărată antologie a tradiţiei româneşti de Crăciun, în interpretarea vocilor atât de frumos armonizate, încât nu este prea mult să se spună că este vorba, de fapt, despre ,,Flautul fermecat” al tradiţiei româneşti. Se detaşează din toate colindele valoarea omeniei româneşti, a slujirii Domnului, a bucuriei Naşterii Domnului.
Existenţa corului este proba unei tradiţii aşezate, în rosturile neamului şi timpului, neîndoielnic marcată de un rafinament cultural care rar comportă comparaţie.

Victor Știr