COLABORAREA VOIRON - BISTRIȚA

Inapoi la stiri

COLABORAREA VOIRON - BISTRIȚA

La poalele Alpilor au răsunat colindele româneşti. Legăturile culturale deosebite dintre Bistriţa şi Voiron au contribuit la realizarea unui concert extraordinar de Crăciun susţinut de colindătorii din Mureş şi Bistriţa împreună cu orchestra de suflători din oraşul gazdă. A fost o seară intreseantă în care tradiţia şi costumul românesc s-au împletit armonios cu muzica clasică franceză susţinută de artiştii francezi. Obiceiurile de Crăciun şi colindele noastre i-au impresionat pe spectatorii francezi care şi-au manifestat curiozitatea cu privire la tradiţia noastră. Discuţiile purtate îndelung după concert dar şi în zilele următoare au definitivat o serie de colaborări pentru anul 2016. Astfel, la Reuniunea Corală “ Bartolomeu Anania” vom avea prezent corul oraşului Voiron urmând ca în toamnă să le întoarcem vizita. Am stabilit legături deosebite cu formaţia de dans modern din Voiron care va face un schimb cu D'Fantesy al CCM. Ansamblul “ Cununa de pe Someş” va participa la unul din cele mai mari festivaluri folclorice din Franţa , la începutul lunii iulie iar un ansamblu reprezentativ din Franţa şi unul din China va fi present la “ Nunta Zamfirei”. Discuţia s-a purtat cu conducătoarea grupurilor folclorice din China, prezentă la această întâlnire.

La sediul istoric al I.G.F., din Voiron vom realiza pe parcursul anului 2016 două expoziţii de artă fotografică care vor fi însoţite de câţiva scriitori de la “Conexiuni” şi un grup restrâns de instrumentişti. În cele trei zile petrecute la Voiron, am avut ocazia să lansăm volumul “ Amintiri de pe o ilustrată” şi revista “ Conexiuni” a CCM şi nr. 24 al Revistei I.G.F. Ca pentru a consfinţi  colaborarea, gazdele noastre Zelida şi  Nicholas Charlety ne-au oferit, în vârful Alpilor, o seară cu gastronomie tradiţională în care brânzeturile au fost la mare cinste . Meniul principal a fost format din Fondue şi Raclette preparate special în faţa noastră cu o măiestrie şi bucurie de a găti, de neînchipuit . Cadrul natural cu obiecte de practică agricolă şi zăpada din exterior, ne-au condus parcă într-o altă lume din care, categoric, nu a lipsit amabilitatea francezului. Le-am admirat buna dispoziţie, prietenia şi în continuare chiar şi toleranţa deşi nu a trecut mult timp de la evenimentele tragice de la Paris. Este evident că oamenii de cultură sunt mult mai uniţi şi speranţa de mai bine şi linişte în lumea întreagă domină.

A fost o întâlnire deosebit de fructuoasă care va spori în 2016 colaborarea cultural  dintre Voiron ( Franţa) şi Bistriţa ( România).

Dorel Cosma