EXCEPȚIONALĂ SEARĂ LA FESTIVALUL DE TEATRU ȘI LITERATURĂ „LIVIU REBREANU”

Inapoi la stiri

EXCEPȚIONALĂ SEARĂ LA FESTIVALUL DE TEATRU ȘI LITERATURĂ „LIVIU REBREANU”

Pe scena Sinagogii au avut loc sâmbătă, începând cu ora 17.00, două activităţi programate în cadrul Festivalului de Teatru şi Literatură ,,Liviu Rebreanu”, anunţate în faţa unei săli arhipline de directorul festivalului, prof.dr. Dorel Cosma.

 

Suflătorii din Voiron, miraţi de publicul bistriţean

Concertul unui grup de suflători din Voiron (Franţa) a constituit o relativă noutate pentru melomanii bistriţeni, care au avut mai rar prilejul să urmărească într-un concert doar instrumentişti suflători. A putut fi ascultată muzică îndeosebi de Mozart, cântat cu măiestrie, dar succesul trupei a fost constituit nu numai din înaltul nivel de măiestrie, ci din prezenţa scenică şi dintr-o rigoare ţinând de profesionalism. Numerosul public de melomani bistriţeni a reacţionat atât de bine la concert, încât aplauzele nu mai conteneau şi spectatorii erau în picioare, atmosfera părându-li-se incredibilă artiştilor francezi.

„Haimanaua”, excepţional spectacol de teatru

În continuarea spectacolului muzical a putut fi urmărită piesa „Haimanaua”, jucată de o trupă a Teatrului Naţional din Bucureşti, din distribuţie făcând parte regizorul piesei, Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragoş Ionescu, Adela Popescu şi Andrei Duban. Spectacolul „Haimanaua” reprezintă o prelucrare a piesei „Omul care a văzut moartea”, a lui Victor Eftimiu, autor ce vorbeşte despre planurile electorale din provincie. Filimon salvează un om de la înec, faptă numai bună de exploatat în lupta electorală cu farmacistul din localitate, foarte ambiţios în urmărirea scopului propriu. Adversitatea candidaţilor prinde la mijloc relaţia de iubire, aproape de căsătorie, dintre fiica lui Filimon, fost comerciant de vinuri, şi băiatul farmacistului. În ,,ecuaţie” intră omul salvat de la înec, cu pretenţii de nesusţinut la mâna fetei, el împuşcându-se în final, după ce introdusese varianta susţinerii lui Filimon pentru primărie şi a farmacistului pentru Parlament. ,,Haimanaua” a sesizat mai repede decât alţi eroi ai ,,angrenajului” că împărţind voturile, pot pierde amândoi. Dinamic şi jucat cu nerv, cu evidenţierea momentelor ,,tari” ale lanţului întâmplărilor, spectacolul a plăcut în mod deosebit publicului, mai ales că era adus ca şi conţinut în actualitatea năravurilor politice româneşti. Nu întâmplător directorul festivalului, dr. Dorel Cosma, spunea la înmânarea diplomei de excelenţă pentru grupul de actori că reprezintă ,,generaţia de aur” de acum a teatrului românesc.

Victor Știr