DIN EXPERIENŢA SA CA ŞI GHID ...

Inapoi la stiri

DIN EXPERIENŢA SA CA ŞI GHID ...

Oraşul nostru, Bistriţa, de dimensiuni modeste , aş putea spune, impresionează an de an ajungând la sufletele sutelor de oaspeţi , veniţi  din cele mai îndepărtate plaiuri ale lumii, prin intermediul festivalului nostru ”Nunta Zamfirei”. 

Mândria mea constă în faptul că am avut şi anul acesta , al cincilea la rând,  şansa să fiu una dintre “gazdele” de nuntă  şi anume ghid pentru trupa de dansatori profesionişti veniţi tocmai din Republica Belarus , care şi-au lăsat sufletul pe marea scenă de pe pietonalul “Liviu Rebreanu”,  unde au susţinut concerte sclipitoare de dans şi muzică, spre deliciul şi încântare publicului bistriţean.

Având în vedere că  anul acesta ospăţul Zamfirei a ajuns la majorat, petrecerea a fost cu totul aparte , cu oaspeţi de seamă, veniţi din toate colţurile lumii, atrăgând astfel  o mare mulţime de nuntaşi care şi-au dorit să promoveze şi să susţină cultura adevărată, folclorul la el acasă.

Iubesc acest festival şi îl descriu ca fiind unul dintre  cele mai deosebite momente ale adolescenţei mele ,  ocazie ce mi-a dat posibilitatea să fiu o tânără selectivă şi deschisă , să am capacitatea de a aprecia spectacolul de valoare, dar şi munca strajnică din spatele acestuia.

Mă repet şi spun că sunt bucuroasă că am avut prilejul să lucrez alături de oameni competenţi, ambiţioşi, care m-au primit cu căldură în familia lor şi mi-au oferit tot sprijinul şi înţelepciunea de care au dispus.

Sper cu tărie ca spectacolul adevărat să atragă sâşi mai mulţi tineri  speciali , tineri capabili să înţeleagă arta , tradiţia , frumosul, aspecte ce le-am înteles doar prin intermediul  "ospăţului" nostru bistriţean, prin ceea ce se vede cu ochiul liber, dar si prin ceea ce înseamnă munca de organizare.

Deosebit faţă de anii trecuti a constat in momentul cinei , unde toti dansatorii au avut parte de momente de  interacţionare  în cortul amplasat aproape de biserica evanghelică, moment care a unit oamenii indiferent de etnie , cultură sau religie într-un singur loc şi la acelaşi ceas.

Experienta mea de ghid din acest an,  mărturisesc  că m-a făcut să realizez faptul că festivalul s-a maturizat şi a crescut în calitate, neîntâmpinând nici o dificultate pe parcursul zilelor de desfăşurare.

M-am bucurat de spectacolul oferit de fiecare trupă în parte , dar în special de trupa mea din Republica Belarus cu care mi-am format o legătură de suflet .

Le mulţumesc din nou celor care m-au ajutat să fiu ghid şi anul acesta şi vreau să îi felicit pe toti cei care au muncit în acest festival, dar şi pe cei care îl apreciază la justa lui valoare.

 

Simona Baciu