ELENA M. CÎMPAN ȘI IOAN ARCĂLEAN, ALĂTURI DE ELEVI BISTRIȚENI ÎN GERMANIA !

Inapoi la stiri

ELENA M. CÎMPAN ȘI IOAN ARCĂLEAN, ALĂTURI DE ELEVI BISTRIȚENI ÎN GERMANIA !

Aflat la a VII-a ediţie, schimbul de experienţă dintre Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, România, şi Gimnaziul „Conrad Celtis”, din Schweinfurt, Germania, şi-a derulat programul în prima săptămână a lunii octombrie, când grupul de elevi liceeni, vorbitori de germană, Miruna Mateiu, Alex Gavrilaş, Elisa Buzzi, Ligia Monda, Florin Cioancă, Max Horobeţ, Octavia Bulea, Lina Ţărmure, Costin Cristian, Andrei Mărincean şi Anda Frâncu, au fost însoţiţi de către profesorii Elena M. Cîmpan şi Ioan Arcălean în Germania.
Gimnaziul german are o tradiţie îndelungată în învăţarea limbilor străine, printre care latina ocupă un loc central, însoţită de engleză şi franceză, dar şi un specific aparte al învăţării muzicii clasice, prin cântatul la instrumente ce pot alcătui adevărate orchestre. Spiritul artistic deosebit al acestei şcoli şi-a găsit rezonanţa potrivită la Colegiul bistriţean, unde accentul pe formarea umanistă, prin cunoaşterea şi exersarea limbii germane, reprezintă o prioritate a unui învăţământ modern, de calitate.
În acest timp al schimbului de experienţă, care a ţinut o săptămână, au avut loc, pe lângă participarea efectivă la cursurile din programul Gimnaziului „C. Celtis”, excursii la Nurnberg, Bamberg şi Wurzburg, vizitarea fabricii de rulmenţi „FAG”, care are o ramură deschisă de puţin timp şi în România, la Braşov, prezentarea unui program artistic reprezentativ pentru cele două grupe de elevi şi petrecerea timpului liber împreună, în familii germane, încercând o mai bună cunoaştere a specificului naţional, a obiceiurilor, dar şi exersarea continuă a vorbirii în limba germană.
Pentru următoarea etapă a acestui schimb educaţional şi cultural, sunt aşteptaţi elevii Gimnaziului „Conrad Celtis” la „Liviu Rebreanu”, în a doua jumătate a lunii martie, 2015, împreună cu profesorii Martin Krebs şi Susanne Ledermann.

Elena M. Cîmpan